Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Kişilerin okuma, yazma, dinleme, konuşma, matematik gibi becerilerde eksikliklerle karakterize nörogelişimsel bir farklılıktır. Nörogelişimsel olması sebebiyle tamamen yok etmek mümkün olmasa da eğitim ve çeşitli müdahale stratejileri ile kişilerin başarılı bir kariyer yaratmaları ve günlük hayattaki işlevselliklerini geliştirmeleri mümkündür.
Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Dört tür öğrenme güçlüğü vardır: Disleksi (Okuma Güçlüğü), Diskalkuli (Matematik Güçlüğü), Disgrafi (Yazı Yazma Güçlüğü), Dispraksi (Motor Koordinasyon Güçlüğü)
Öğrenme güçlüğü bireylerin genel zekasını veya potansiyelini yansıtmaz
Öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerde IQ puanı ile okuma becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını gösteren araştırmalar, FMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve EEG gibi nörogörüntüleme araçların kullanılmasıyla yapılan araştırmaların sonuçlarına göre öğrenme güçlüklerinin zekadan ve bilişsel kapasiteden bağımsız olarak ortaya çıktığı gösterilmiştir. Ayrıca bazı üstün zekalı bireylerde de öğrenme güçlüğünün görülüyor olması da bu durumu kanıtlar niteliktedir.
Büyüdükçe Aşılabilecek bir şey değildir.


Öğrenme güçlüğü, yaşam boyu bireylerin hayatını etkileyen bir farklılıktır. Eğitim ve terapi müdahaleleri ile bireyler güçlüklerini yönetmek için gerekli başa çıkma yöntemlerini öğrenebilir ancak öğrenme güçlüğü yaş ile iyileşemez.
Sonuç olarak öğrenme, bireylerin hayatlarını ve işlevselliklerini etkileyen bir güçlüktür. Ancak kişinin zekası ile bağlantısı yoktur. Bireyler okuma, yazma, hesaplama gibi bazı alanlarda zorluk yalıyor olsa da yaratıcılık ve problem çözme, soyut kavramları anlama yeteneği, görsel düşünme gibi farklı alanlarda olağan üstü yetenekler gösterebilmektedir.

