Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi İletişime Geçiniz

Erken Tanı ve Erken Müdahale: Çocukların Gelişiminde Kritik Adımlar

Çocukların sağlıklı ve başarılı bir geleceğe sahip olmaları için erken tanı ve erken müdahale büyük önem taşır. Özellikle gelişimsel farklılıklar, öğrenme güçlükleri veya diğer sağlık sorunları gibi durumlarda, erken teşhis ve tedavi, çocukların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olur.

Erken Tanı Nedir?

Erken tanı, çocuklarda görülen gelişimsel, davranışsal veya sağlıkla ilgili sorunların mümkün olan en kısa sürede tespit edilmesidir. Bu süreçte, uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler ve testler sayesinde, çocuğun ihtiyaçları belirlenir ve uygun müdahale programları oluşturulur.

Erken Tanı ve Erken Müdahale
alfabeegitimedunyasi logo

Erken Müdahale Nedir?

Erken müdahale, erken tanı konulduktan sonra çocuğun gelişimini desteklemek ve sorunlarını en aza indirmek için uygulanan özel eğitim ve terapi programlarıdır. Bu programlar, çocuğun bireysel ihtiyaçlarına göre tasarlanır ve genellikle fizyoterapi, ergoterapi, konuşma terapisi, özel eğitim gibi hizmetleri içerir.

Merkezimizdeki Gelişim: Erken Müdahale Akademisi

EMA; gelişimsel geriliği/yetersizliği olan ya da risk altındaki okul öncesi dönemdeki (0-96 ay) çocukların ve ebeveynlerinin özel eğitim ve rehabilitasyon ihtiyaçlarını gidermeye dönük bu alanda hizmet sunan kurumlara, eğitimcilere/uzmanlara kurumsal ve bireysel uygulama kalitesini arttırmak amacıyla bilimsel dayanaklı ve yenilikçi erken müdahale modelleri sunan bir yapıdır. Bizde Anadolu üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken ve Arş Grv. Uğur Onur Günden’le birlikte merkezimizi ve öğretmenlerimizi bu alanda uzmanlaştırarak en iyi eğitimi almalarını sağlıyoruz. Kurumumuz Akademisyenler tarafından ziyaret edilerek, öğrencilerin gelişim durumları takip edilir. EMA’da yürütülen çalışmalar erken müdahale uygulamalarının tüm süreçlerine aileyi dahil eden, aile merkezli uygulamaları yansıtır.
Erken Tanı ve Erken Müdahale

Gelişimsel Geriliği/Yetersizliği Olan Ya Da Risk Altındaki 0-78 Ay Arasındaki Çocuklara Yoğun Grup Eğitim Modeli 

Bu modelde grup eğitimine uygun olan gelişimsel geriliği/yetersizliği olan ya da risk altındaki 0-95 ay arasındaki çocuklara yoğun grup eğitimi sunulmaktadır. Grup eğitiminde öncelikli amaç minimum 4 maksimum 8 kişiden oluşan grup eğitim sınıflarında çocuk için belirlenen amaçların günlük rutin, etkinlik ve geçişlere gömülmesidir. Grup eğitiminde ideal olan günde 3 saat haftada 15 saat ayda 60 saat olacak şeklinde grup eğitimi sunmaktır. Ancak çocuğun gereksinimi, ailenin talebi, kurumun sistemine bağlı olarak grup eğitim süreleri uyarlanabilir. Grup eğitimi sisteminde başarıya ulaşmada temel unsur çocuğun günün kalan diğer süresinde tipik anaokullarında ya da kreşlerde akranları ile öğrenilenleri genelleme fırsatı yakalamasıdır. 

 

Grup eğitimi süreci ailenin kuruma başvurusu ile başlarken bu süreç ebeveyn ve çocuğun değerlendirmesi aşaması ile devam eder. Değerlendirme aşamasında ebeveynlerin psiko-sosyal ve bilgi gereksinimleri ortaya konmaya çalışılırken, çocuğun genel gelişimsel ve sendrom odaklı değerlendirmesi yer alır. Bu süreçte çocuğun grup eğitimi alma kriterlerine göre de değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme süreci sonunda çocuk ve ebeveyni için Bireyselleştirilmiş Çocuk-Ebeveyn Müdahale Planı (BEÇEP) hazırlanır. Grup eğitimine uygun olan çocuklar için grup eğitim süresi ve günleri ebeveyn ile birlikte belirlenirken ebeveynlerin de psiko-sosyal ve bilgi gereksinimleri temelinde, ebeveyne yönelik bireysel ya da grup psiko-sosyal destek programı planlanır. Grup eğitimine dahil olan çocukların grup eğitiminde çalışılan amaçlarına yönelik haftalık, aylık, 3 aylık ve yıllık gelişim raporları hazırlanır. 

Erken Tanı ve Erken Müdahale
Gelişimsel Geriliği/Yetersizliği Olan Ya Da Risk Altındaki 0-96 Ay Arasındaki Çocuklara Bireysel Eğitim Modeli 
Bu modelde yapılan değerlendirmeler sonucunda grup eğitimine uygun olmayan ancak bireysel eğitime uygun olan gelişimsel geriliği/yetersizliği olan ya da risk altındaki 0-96 ay arasındaki çocuklara çocukların gereksinimleri temelinde yoğunluğun belirlendiği bireysel eğitimi sunulmaktadır. Bireysel eğitimde amaç, çocuğun gelişimsel ve sendroma özgü ve ebeveynlerin de bilgi ve psiko-sosyal gereksinimlerinin karşılanması amacıyla ebeveynin doğrudan sürece dahil olduğu bireysel özel eğitim hizmeti sağlamaktır. Bu süreç ailenin kuruma başvurusu ile başlarken, ebeveyn ve çocuğun değerlendirmesi aşaması ile devam eder. Değerlendirme aşamasında ebeveynlerin psiko-sosyal ve bilgi gereksinimleri ortaya konmaya çalışılırken, çocuğun genel gelişimsel ve sendrom odaklı değerlendirmesi yer alır. Bu süreçte çocuğun grup eğitimi alma kriterlerine göre de değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme süreci sonunda çocuk ve ebeveyni için Bireyselleştirilmiş Çocuk-Ebeveyn Müdahale Planı (BEÇEP) hazırlanır. Bireysel eğitimine uygun olan çocuklar için bireysel eğitim süresi ve günleri ebeveyn ile birlikte belirlenirken ebeveynlerin de psiko-sosyal ve bilgi gereksinimleri temelinde, ebeveyne yönelik bireysel ya da grup psiko-sosyal destek programı planlanır. Bireysel eğitime dahil olan çocukların bireysel eğitiminde çalışılan amaçlarına yönelik haftalık, aylık, 3 aylık ve yıllık gelişim raporları hazırlanır. Bu model ile eğitimci/uzman seçimi, eğitimci/uzman eğitimi (değerlendirme süreci, araçları, müdahalede kullanılacak öğretim yöntem/teknik ve stratejileri), değerlendirme ve planlama süreci, ebeveyn danışmanlığı gibi tüm süreç yüzyüze ve web temelli EMA OTOMASYON sistemi üzerinden sağlanır. 
Erken Tanı ve Erken Müdahale
alfabeegitimedunyasi logo