Çocuk ve Ergen Terapileri
Psikolojik sıkıntılar bireyin hayat işlevselliğinin bozacak şekilde görülen ve kendisini ağırlaştıran yoğun düşünceler, taşınamayacak kadar ağır duygular, davranış problemleri, sosyal ilişkilerinde bozulmalar, çok sık yaşanan ve medikal kaynaklı olmayan fizyolojik sorunlar (mide bulantısı, baş ağrısı vb.) ile kendini gösterebilen sorunlardır. Bu sorunların tedavisinde ruh sağlığı uzmanları yaş gruplarının gelişimsel özellikleri çerçevesinde çeşitli terapi ekolleri ile müdahaleler uygulamaktadırlar.
Terapinin Amacı
Terapinin amacı; çocuğun ya da ergenin hayatındaki işlevselliği bozan duygu – düşünce ve davranış kalıplarının fark edilmesi ardından bu süreçlere ilişkin çarpıtılmış ya da fonksiyonel olmayan durumların çeşitli psikolojik teknikler ile çocuk veya ergenin anlamasına yardımcı olarak, yaşadığı zorlukları aşmasına destek olmak. Günlük yaşamında daha sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirmesini ve kendi kendinin terapisti olma becerisini kazandırarak bireyi desteklemektir. Amaç “çocuğu düzeltmek” değildir. Çünkü çoğu zaman çocuk aile sisteminde bulunan daha büyük bir problemi yansıtan kişidir. Terapinin amacı bireye daha iyi bir yaşam kalitesi kazandırmaktır.


Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Çocuk ve Ergen Terapileri
Çocuk ve Ergen Psikoterapisi en genel tanımıyla bir çocuk ya da ergen ile psikoterapi uygulayıcısı olan psikolog- psikolojik danışman arasındaki etkileşimleri, terapötik konuşmaları içeren psikiyatrik bir süreç ve tedavi biçimidir. Çocuk ve ergen terapilerinde aileler sürecin içerisinde olurlar bazı seanslara davet edilirler, özellikle çocuk ile görüşmede aileden bilgi alabilmek için genellikle ilk seans aile üyeleri ile gerçekleştirilir. Ergen ile görüşmede bazı seanslara aileler de davet edilebilmektedir. Terapi süreci çocuk ve ergenlerin hayatlarında üstesinden gelmekte ve baş etmekte zorlandıkları durumların ruh sağlığın uzmanları ile terapinin güvenli ortamı içerisinde konuşulmasını ve çeşitli tekniklerin uygulanmasını içerir. Çok çeşitli terapi yaklaşımları ve uygulamaları olsa da özetle psikoterapilerde çocuk veya ergenin duygularını anlaması, kabul etmesi ve yönetmesine ilişkin süreçler, bireyin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen çarpıtılmış düşünce kalıplarının fark edilmesi ve daha işlevsel düşünme becerilerinin kazandırılması, bireyin hayat fonksiyonlarını ve sorumluluklarını yerine getirmesini zorlaştıran davranış kalıplarının değerlendirilmesi ve çeşitli davranışsal müdahalelerin sunulması, kendine zarar verme ya da intihara yönelik durumlara müdahaleler, bağımlılıklara müdahaleler gibi uygulamalar bulunmaktadır. Bazı durumlarda, ilaç tedavisi ile psikoterapinin birlikte kullanılması da söz konusu olabilir.
Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Her Birey Farklıdır
Her bireyin gelişim süreci, hayatta yaşadığı deneyimler, deneyimlere yüklediği anlamlar birbirinden farklıdır dolayısıyla çocuk ergen ya da yetişkin her birey benzersiz ve kendine özgüdür. Bu sebepten dolayı terapinin süresi ve etkisi de kişiden kişiye değişmektedir. Bazı durumlarda psikoterapiye ek olarak ilaç tedavisi de önerilmektedir.
Disgrafi ile Nasıl Başa Çıkılır ?
Yazma konusunda güçlük yaşayan çocuklar bazen özensiz veya tembel olarak etiketlenebilmektedir. Ancak durum böyle değildir disgrafi kalıtımsal ve gelişimsel farklılıklardan dolayı ortaya çıkan nörogelişimsel bir güçlüktür. Disgrafi de diğer özgül öğrenme güçlüklerinde olduğu gibi ilaç ile tedavi edilmez. Bunun yerine Rehabilitasyon merkezleri ya da okullarda bireyselleştirilmiş eğitim programları ve uygun eğitim stratejileri ile müdahale edilir.

