Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi İletişime Geçiniz

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

Psikiyatri, tıp alanında 6 yıllık eğitimini tamamlayan hekimlerin uzmanlık alanı olarak seçtikleri alanlardan biridir. Psikiyatri uzmanlığı üzerine çocuk ve ergen alanında uzmanlaşan hekimler Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi olmaktadır. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi, çocuklarda ve ergenlerde görülen ruh sağlık bozukluklarını teşhis etme, tanılama, tedavi etme ve önleme konusunda uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Tedavi Kapsamında Olan Bazı Yaygın Durumlar

  • DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Otizm Spektrum Bozukluğu
  • Anksiyete Bozuklukları
  • Depresyon
  • Bipolar Bozukluk
  • PTSD (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
  • Yeme Bozuklukları
  • Davranışsal sorunlar
  • Kendine zarar verme ve intihar düşünceleri
alfabeegitimedunyasi logo

Psikiyatristin RAM Sürecindeki Yeri

RAM raporu, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin (otizm, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, zihinsel yetersizlik vb.) tanılanması ve eğitim desteği için gerekli planlamaların yapılabilmesi için gerekli olan rapordur. Bireyin ram raporu almasının ardından gerekli özel eğitim desteği çeşitli kurumlar tarafından sağlanır.

RAM sürecinde öğrenci hastaneye yönlendirildikten sonra sağlık kurulu için gerekli evraklar doldurulur. Ardından çocuğun durumuna göre polikliniklere (psikiyatri, KBB gibi) yönlendirme yapılır. Bu süreçte Eskişehir Erken Müdahale Akademisi Rehabilitasyon Merkezi kurumu personelleri de aileye eşlik ederek ve aileleri yönlendirerek rehberlik hizmeti sağlamaktadır. Polikliniklerde gerekli testler yapılır, tüm doktorların görüşleri alındıktan sonra evraklar tekrar sağlık kuruluna teslim edilir. Son olarak heyet günü verilir, heyette doktorlar birlikte karar verir ve tanı ile sağlık raporu hazırlanır.

Poliklinik sürecinde çocuk ve aileler çocuk ve ergen psikiyatristi ile görüşür. Psikiyatrist,çeşitli değerlendirme süreçlerinin ardından çocuğun tanısını koyar (örneğin: otizm, ADHD, öğrenme güçlüğü). Tanı koyduktan sonra çocuğu RAM’a yönlendirir.

Down Sendromu

Psikiyatrist Ne Yapar?

Çeşitli testler ve gözlemler ile çocuğun tıbbi öyküsünü değerlendirir. Değerlendirmenin sonucuna göre çocuğun tanısını koyar (örneğin: “Otizm Spektrum Bozukluğu”, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu”). Bazen ilaç tedavisi ya da terapi desteği de önerir.

RAM Değerlendirmesi:

Psikiyatristin verdiği tanı çerçevesinde RAM’da bulunan diğer uzmanlar (psikolojik danışmanlar, özel eğitim öğretmenleri vb.) çocuğun eğitim ihtiyacını belirlemek amacıyla çeşitli değerlendirmeler yaparlar ve çocuğun destek eğitim ihtiyacı olup olmadığına karar verir.
Psikiyatristin raporu burada belirleyici rol oynar.

Eskişehir Erken Müdahale Akademisi Rehabilitasyon Merkezi olarak, hastane sürecinizde yanınızda olmaktan memnuniyet duyarız. Randevu alma aşamasından, sağlık kurulu işlemlerine ve heyet gününe kadar tüm adımlarda size rehberlik ediyoruz. Gerekli poliklinik ziyaretlerinde ailelere eşlik ederek sürecin kolay ve anlaşılır ilerlemesini sağlıyoruz. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu desteğe en hızlı şekilde ulaşabilmesi için sizinle hareket ediyoruz.

 

Erken Tanı ve Erken Müdahale