Çocuk Psikoloğu
Psikolog, psikoloji eğitimini tamamlamış bireylerin aldığı unvandır. Psikologlar çocuk, ergen ya da yetişkin gibi çeşitli yaş grupları ile çalışabilmektedir. Çocuk ile çalışmayı tercih ederek klinik psikoloji, klinik çocuk psikolojisi gibi alanlarda yüksek lisans yapan ve çocuklara uygulanan terapiler ile ilgili eğitimler ve süpervizyonlar alarak çocuk psikolojisi alanında uzmanlaşan psikologlar çocuk psikoloğu olarak adlandırılabilir. Ayrıca rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olan ve klinik psikoloji ya da klinik çocuk psikolojisi alanlarında yüksek lisans yapan ruh sağlığı uzmanları da çocuk psikoloğu olarak hizmet verebilmektedir.


Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Hangi Durumlarda Çocuklarla Çalışan Bir Psikoloğun Kapısını Çalmalıyız?
- Bağlanma sorunları (anneden ayrılamama vb.)
- Altına kaçırma
- Sosyal uyum ve arkadaşlıklarda problemler ve akran zorbalığı
- Boşanma
- Yas
- Tırnak yeme
- Çekingenlik – özgüven problemleri
- Kardeş kıskançlığı
- Yeme bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Kaygılar
- Yalan söyleme ve çalma davranışları
- Öğrenme ve dikkat problemleri
- Psikosomatik durumlar (medikal kaynaklı olmayan fizyolojik semptomların devamlı ortaya çıkması)
Eskişehir Erken Müdahale Akademisi Rehabilitasyon Merkezi’nde uzman psikolog ve psikolojik danışmanlarımız çocukların yaşadığı bu gibi düşünsel, duygusal ve davranışsal problemler için destek vermektedir.
Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Çocuk psikoterapisi
Çocuk psikologları 0-18 yaş arasındaki bireyler ile çalışmaktadır. Küçük yaşlarda çocuğun gelişim düzeyi gereği iletişim becerileri çok gelişmemiş olduğu için daha çok gözlem ve aile danışmanlığı şeklinde ilerlemek mümkünken ilerleyen dönemlerde çocuğun iletişimsel becerilerindeki artış ile oyun terapisi gibi çocuk ile uygulanan terapi yöntemlerini uygulamak mümkündür.
Psikoloji bilimi içerisinde danışanlara yaklaşım, müdahale ve yöntemleri etkileyen çok sayıda ekol yani terapi yaklaşımı vardır. Psikologlar hangi yaş grubuyla çalışıyor olursa olsun birbirlerinden farklı ekoller kullanabilirler yani bir çocuk psikoloğu psikoanalitik ekol ile çalışırken diğeri Bilişsel davranışçı ekolle çalışıyor olabilir. Ekollerin farklılaşması psikoloğun yetkinliği ile alakalı değildir yalnızca psikoterapi uygulamasındaki odak ve müdahaleyi değiştirmektedir. Bu konu ile ilgili danışanların bir psikoloğu ziyaret etmeden önce onun çalışıyor olduğu ekolü araştırması önemlidir.
Hangi ekolle çalışıyor olursa olsun, her ruh sağlığı uzmanı, çocuğun duygularını terapininortamı içinde ifade etmesini sağlayarak, çocuğun başa çıkmakta zorlandığı problemler için başa çıkma stratejilerinin öğreterek destek olur. Uzman, aynı zamanda aileyi sürece dahil ederek, çocukla ilgili gözlemleri, iletişimi ve gelişim bilgilerini aileyle paylaşır. Aileden de çocukla ilgili bilgiler alarak süreci bütünsel bir şekilde yönetir ve çocuğun fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimiyle ilgilenir.
Özetle çocuk psikoloğu psikoterapi süreci boyunca çocuk ile kurduğu ilişki ile çocuğun bireysel ihtiyaçlarını önceleyen bir yaklaşım geliştirir. Çeşitli terapötik teknikler ile çocuğun ihtiyacına ve gelişim dönemlerine uygun desteği sağlamaktadır. Ayrıca, terapist, süreç boyunca ailenin de aktif katılımını sağlayarak aileyi bilgilendirerek, çocuğun terapistin yanında olmadığı zamanlardaki sosyal çevresindeki ilişkilerinde de olumlu değişimlerin olması için çalışır.

