Akıcılık Bozuklukları
Kekemelik ve hızlı bozuk konuşma patolojilerini içine alan bir dil ve konuşma bozukluğu çatısıdır. Bu yazımızda hızlı bozuk konuşma ve bu konular hakkında merak edilenleri paylaşacağız.
Günlük hayatta ihtiyacımız olan her alanda sözlü-sözsüz iletişim kullanır ve bu durum üzerinde fazla düşünmeyiz. Zaman zaman telaffuzu bizim için zor olan ya da yabancı kökenli kelimeleri söylerken takılabilir ya da kendimizi ifade etmede bazı güçlükler yaşayabiliriz ancak bunlar çoğu zaman hayatlarımızı etkileyen durumlar değildir.
Ancak akıcılık bozukluğu yaşayan bireyler için konuşmak zorlayıcı, kaygı, utanç gibi deneyimleri de beraberinde getiren karmaşık bir süreç haline gelebilir.
Akıcılık bir konuşmanın ne kadar düzenli ve kesintisiz ilerliyor olduğunu bildiren bir terimdir. Konuşmanın hızı, düzenliliği, konuşma sırasında “ıııı”, “şey” gibi sözcükler kullanmak, bazı sözcük veya heceleri tekrarlamak gibi süreçler konuşmanın akıcılığı üzerinde etkili olmaktadır.
Hızlı Bozuk Konuşma (HBK – Cluttering)
Akıcılık bozukluklarından biri olan hızlı bozuk konuşma kişininin konuşmasının normal hızda ilerlememesi ve düzensiz olması, anlaşılmaması durumu ile karakterize kişinin konuşma esnasında kesintiler yaşaması ve zorlanması ile tanımlanmaktadır.


Hızlı Bozuk Konuşma Nedenleri
Hızlı bozuk konuşmanın kesin nedenleri bilinmemekle birlikte genetik yapı, ailede hızlı konuşma öyküsü etkilidir. Ayrıca erkeklerde akıcılık bozukluklarının daha yaygın olduğu bilinmektedir.

Hızlı Bozuk Konuşma Belirtileri
- Konuşmada aşırı hız
- Sözcük tekrarlamalar
- Düzeltme
- Duraksamalar ve bu durumlarda dolgu sözcük kullanımı (anlam ifade etmeyen “şey”, “ıı”gibiboşlukları doldurmaya yönelik ifadeler)
- Ritim, tonlama ve vurguda düzensizlikler
Eğer çocuğunuzda bu tür belirtiler görüyorsanız Eskişehir Alfabe Eğitim Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezindeki uzman dil ve konuşma terapistleri hızlı bozuk konuşma gibi akıcılık bozukluklarına uygun terapi yaklaşımlarını uygulamaktadır. Ayrıca hızlı bozuk konuşma sonucunda bireylerin geliştirebileceği konuşmadan kaçınma, sosyal kaygı, stres gibi psikolojik süreçlerde psikologlarımız ile işbirliği ile bireylerin ihtiyaçlarına göre terapi desteği sağlanmaktadır.
Diğer konuşma terapisi müdahalelerinde olduğu gibi, kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma bozukluğu gibi akıcılık problemlerinde de en etkili sonuçlar erken müdahale ile elde edilir. Eğer çocuğunuzda ya da çevrenizde birinde bu belirtileri gözlemliyorsanız, değerlendirme ve destek için Eskişehir Alfabe Eğitim Dünyası Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne başvurabilirsiniz.

