Erken Çocuklukta Grup Eğitimi
Erken çocukluk Grup Eğitimi, 0-72/96 ay arası gelişimsel geriliği/yetersizliği (Özellikle Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Zihinsel Yetersizlik ve diğer gelişimsel yetersizlikler) olan çocuklara yönelik uygulanan eğitimdir. Grup eğitimlerini uygularken biz Erken Müdahale Akademisi(EMA) proramında faydalanıyoruz çünkü gelişimsel ve eğitsel bir program. Gruplara normal gelişim ve/veya gelişim geriliği olma riski taşıyan çocuklar programa kabul edilip gerekli gelişimsel becerileri elde edinebilmeleri için, EMA ile içeriği zengin deneyimler sağlanır. Sağlanan bu deneyimler ile programdaki çocuklara olumlu gelişimsel kazanımlar kazandırılmaya çalışılır. EMA’nın temel odağı programa katılan çocukların tüm gelişim alanlarında gelişimsel becerilerini geliştirmektir.
EMA, aile, çocuk ve personel/uzmanlar arasında etkili ve nitelikli ilişkiler/etkileşimler oluşturma çabasına çok önem verir.
Oyun Merkezli Ema
Oyun, özellikle erken çocukluk döneminde tüm çocukların gelişim becerilerini en gerçekçi biçimde ortaya koyma ve bu becerileri destekleme ortamı sağlar. Bu nedenle çocukların gelişim becerilerinin en etkili bir şekilde gözlemlenmesi ve desteklenmesi yine oyun aracılığıyla mümkündür. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuklar oyun aracılığıyla çevrelerini araştırmaya ve öğrenmeye eğilimlidirler. Oyun aracılığıyla çocukların tüm gelişim alanları (dil ve iletişim becerileri, büyük-küçük kas becerileri, bilişsel ve problem-çözme becerileri, sosyal ve öz-bakım becerileri gibi) desteklenebilir. Bu nedenle, EMA uygulamalı davranış analizi ilkelerini temel alarak, oyun merkezli erken müdahale/eğitim programları sunmayı ilke edinmiştir. EMA’nın oyunu temel alan günlük programları öğrenmeyi destekleyici çocuklara etkili ve neşeli bir öğrenme ortamı sağlar. Çocuklar, rutinler/etkinlikler/geçişler eğer kendileri için eğlenceli ise o rutinlere/etkinliklere/geçişlere daha aktif katılırlar. Bu tür rutinler/etkinlikler/geçişler sonucu öğrenmeler oluşur, daha kalıcı ve etkili olmaktadır. Çünkü çocukların katılımı genelde istemli bir katılımdır. Ortamı gerektiğinde kendileri seçer ve rutinler/etkinlikler/geçişler kendi ilgileri doğrultusunda yönlendirir.


Ema Gruplara Genel Bir Bakış
EMA, programda yer alan çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak gelişime uygun rutinler/etkinlikler/geçişleri kapsar. Başka bir deyişle, programda öğretim ortamları, rutinler/etkinlikler/geçişler ve etkileşimler, çocukların ilgileri ve içinde bulundukları gelişim dönemleri dikkate alınarak hazırlanır. “Kazanılmış becerileri” destekleyici ve “yeni beceriler” edinmeyi sağlayıcı öğrenme fırsatları sağlanarak, çocukların rutinler/etkinlikler/geçişlerle, akranlarıyla ve erken müdahale/eğitim uzmanlarıyla etkileşimleri sonucu bu becerileri pratik etmeleri sağlanır.
“Çocuklar yaparak öğrenir” ilkesi temel alınarak, çocukların başlattığı oyun etkileşimleri desteklenir. Ayrıca çocukların aktif araştırmasına olanak sağlayıcı ortamlar düzenlenir. Yapılandırılmamış (Serbest oyun, ilgi köşeleri vb.) ve yarı yapılandırılmış (beslenme, açılış, kapanış, kitap okuma vb.) gibi etkinlikleri seçme ve yönlendirme için çocukların karar vermesi desteklenir ve bu konuda gerekli olanaklar çocuklara sunulur. Yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış rutin/etkinliklerde erken müdahale/eğitim uzmanının dominant olarak rolü sınırlıdır. Erken müdahale/eğitim uzmanı bu zamanlarda kolaylaştırıcı (facilitator) rolü görür. Başka bir deyişle, erken müdahale/eğitim uzmanı çocuğun ilgisine göre çocuğun serbestçe katılabileceği oyun ortamını hazırlama, çocuğa seçme fırsatı sunma ve etkileşim sırasında çeşitli stratejilerle çocuğun gelişimsel becerilerini destekleme ile yükümlüdür.

