Disgrafi Nedir ?
Disgrafi yazılı ifadede zorlanma, doğru harfleri bulmakta kelime ve cümle oluşturmakta güçlükler ile karakterize olan bir özel öğrenme güçlüğüdür. Yazma; ince motor beceriler, çevredeki alanı algılama (uzamsal algı), bilgiyi zihinde tutma ve işlemleme (çalışma belleği), harfleri ve sembolleri oluşturma, organizasyon gibi birçok farklı beyin alanı ve beceri ile ilişkili kompleks bir eylemdir.


Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Disgrafi Belirtileri ?
- Fiziksel olarak yazma eyleminde güçlük – ince motor koordinasyonda sıkıntılar
- Dil bilgisi, noktalama ve kompozisyonda zorluklar
- Yazım hataları
- Cümle yazarken kelimeleri yanlış sıralama
- Düzensiz yazım, harfleri ters ya da orantısız yazma
- Harflerin yazım şeklini unutmak, ters yazmak
- Küçük- büyük harf kullanımında zorlanma
- Cümlelerden kelimeleri çıkarma
- Fiil ve zamirleri yanlış kullanma
- Duygu ve düşünceleri yazıyla ifade etmede zorlanmalar
- Yazılı bilgileri hatırlamada zorlanma
Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Disgrafi Nasıl Teşhis Edilir ve Çocuğumda Disgrafi Varsa Ne Yapmalıyım ?
Disgrafi, rehberlik ve araştırma merkezlerinde özel eğitim uzmanı kişiler tarafından uygulanan değerlendirme ve testler sonucunda teşhis edilmektedir. Teşhis sürecinin ardından devlet desteği ile öğrenciler rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz eğitime başlamakta ve özel eğitim öğretmenlerinden destek alabilmektedirler. Disgrafi erken teşhis edildiğinde çocuğunuz bireyselleştirilmiş bir özel eğitim ile yazma stratejilerini daha erken öğrenebilir.
Disgrafi ile Nasıl Başa Çıkılır ?
Yazma konusunda güçlük yaşayan çocuklar bazen özensiz veya tembel olarak etiketlenebilmektedir. Ancak durum böyle değildir disgrafi kalıtımsal ve gelişimsel farklılıklardan dolayı ortaya çıkan nörogelişimsel bir güçlüktür. Disgrafi de diğer özgül öğrenme güçlüklerinde olduğu gibi ilaç ile tedavi edilmez. Bunun yerine Rehabilitasyon merkezleri ya da okullarda bireyselleştirilmiş eğitim programları ve uygun eğitim stratejileri ile müdahale edilir.

Disgrafisi olan çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim ?
Tanı sürecinin ardından rehabilitasyon kurumlarına başvurarak çocuğun bireysel eğitim almasını sağlayabilirsiniz.
Özel eğitim öğretmeni ile iş birliği yaparak çocuğunuzun evde yazma becerilerini geliştirmesine de yardımcı olabilirsiniz. Yazmayı kolaylaştırabilecek kalem tutucuları gibi farklı araçları deneyebilirsiniz.
Disgrafi diğer özel öğrenme güçlükleri gibi zeka ile bağlantılı değildir ve bireyin IQ puanı hakkında bilgi vermez. Ancak disgrafisinin toplum tarafından yeterince bilinmiyor olması sebebiyle disgrafisi olan çocuklar bazı etiketler ile karşı karşıya kalabilmektedir ve bu durum onları psikolojik olarak etkileyebilmektedir. Çevreden gelen yanlış etiketlemeler sonucu çocuk öz saygı sorunları yaşayabilir. Bu durumda aile bireylerinin koşulsuz sevgi ve kabulü çocuğa hissettirmesi önemlidir. Çocuğun gösterdiği küçük ilerlemeleri bile överek pekiştirmek ve bu süreçte sabırlı ve destekleyici olmak ile çocuğun sevdiklerinden ve öğretmenlerinden aldığı olumlu destek engelleri aşmasına yardımcı olabilir.

