Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi, fiziksel, bilişsel, duyusal, psikolojik destek ihtiyacı olan çeşitli yaş gruplarından bireylere yardım ederek anlamlı ve amaçlı aktiviteler ile sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık alanıdır.
Bireyin topluma kazandırılması ve bireylerin günlük yaşam aktivitelerinin tasarlanması ile ilgili süreçte destek olmayı hedeflemektedir. Bireyi etkileyen duygusal, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlar noktasında destek veren ergoterapistler günlük aktiviteler tasarlama, egzersiz planlama, duyu bütünleme terapileri gibi yöntemler kullanarak bireylerin hayatlarına destek sağlamayı amaçlar.
Ergoterapi ince-kaba motor beceriler, el göz koordinasyonu, giyinmek, beslenmek, öz bakım gibi günlük yaşam aktiviteleri, sosyal beceriler, pozitif davranışlar, öfke ve hayal kırıklığını yönetmek gibi psikolojik süreçler için de destek sağlayabilen bir alandır.


Ergoterapi uzmanlarının hizmet verdiği grup oldukça geniştir. Duyusal işleme bozuklukları, beyin veya omurilikte travmatik yaralanmalar, öğrenme güçlüğü, ince-kaba motor fonksiyon bozukluğu, zihinsel engel, fiziksel engel, pediatri, otizm, serebral palsi, down sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bilişsel rehabilitasyon, beslenme bozuklukları ruh sağlığı veya davranış sorunları, kırık kemikler veya diğer ortopedik yaralanmalar, gelişimsel gecikmeler, ameliyat sonrası durumlar, yanık, kanser gibi oldukça geniş bir gruba hizmet vermektedirler.
Özel gereksinimli bireylerde ergoterapi uygulamaları bireye özgü terapi programlarıyla stereotipik hareketlerde azalma, ortak dikkati arttırma, regülasyonu sağlama, günlük yaşam aktivitelerine katılımı arttırma, sosyal becerilerin gelişimi ve etkileşimi arttırma, ince-kaba motor becerilerinin gelişimi ve kişinin günlük yaşamında daha bağımsız hale geldiği gözlemlenmiştir.
Özetle ergoterapi bireyi detaylı değerlendirip bir tedavi programı düzenleyerek bireyin ihtiyacına uygun bir terapi planlaması yapar ve bireyi bağımsızlaştırmayı hedefler.

