Özel Eğitim Nedir?
Özel eğitim en genel tanımıyla gelişimsel farklılıklar yaşayan bireylere sunulan eğitimdir. Otizm spektrum bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, üstün yeteneklilikler gibi gelişimsel olarak bazı güçlükler ya da avantajlar yaşayan grupların eğitimi tipik gelişen bireylerin eğitimlerine göre bazı farklılıklar içermektedir.
Özel eğitim hizmetlerinde bireye ve ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış olan eğitim, özel eğitim alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından sunulur. Eğitim için kullanılacak yöntem, uygun materyaller ve uygun çevresel ortam özel eğitim uzmanı tarafından planlanır ve eğitim süresi boyunca uzman gerekli veri toplama, veri analizi, öğretim, izleme ve genelleme çalışmalarını sürdürür.


Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler kimlerdir?
Bilişsel gelişim, sosyal gelişim, dil gelişimi, fiziksel gelişim veya diğer gelişim alanlarında yaş grubundaki diğer bireylerden önemli ölçüde farklılık gösteren bireyler özel eğitime ihtiyaç duyar. Bireyin gelişimsel özelliklerinin ne ölçüde yaş grubunun gerisinde veya ilerisinde kaldığı ve eğitim desteğine olan ihtiyacının düzeyi uzmanlar tarafından bilimsel olarak kanıtlanmış ölçütler ile değerlendirilmektedir.

Bireyin fiziksel olarak uzuv kayıpları, organlarının işlevselliğini sürdürememesi, zihinsel gerilik, öğrenme güçlüğü, üstün yetenekli veya üstün özel yetenekli olması, otizm spektrum bozukluğu, duygu-davranış bozukluğu ya da iletişimsel yetersizlikler gibi farklılıklar yaşaması, genel olarak bireyin özel eğitime ihtiyaç duyduğunu gösterir ve bu bireyler özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler olarak tanımlanabilir.
Standart eğitim ortamları bu şekilde farklılıklar yaşayan bireylerin gelişimsel özelliklere ve bireysel farklılıklarına uygun olmadığından dolayı özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler özelleştirilmiş müfredat ve bireyselleştirilmiş eğitim programları ile uygun bir çevrede eğitim almalıdır.


