Eskişehir Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi İletişime Geçiniz

Oyun Terapisi– Alfabe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Oyun terapisi, 2-10 yaş arası çocuklar için kullanılan bir terapi biçimidir. Çocuklarebeveynlerine veya diğer yetişkinlere sorunlarını, duygularını, düşüncelerini gelişim düzeyleri nedeniyle yetişkinler gibi ifade edemezler. İfade edilemeyen ve işlenemeyen duygular çocukta davranışsal problemlere neden olmaktadır. Oyun terapisi oyunun güvenli ortamı içerisinde çocukların duygusal deneyimlerini dışa vurmasını sağlayarak terapist ile kurulan ilişki ileçocukta güveni ve rahatlamayı oluşturmayı hedefler. Ayrıca oyun terapisinde yapılan ilk görüşmeler ailelerle olur ve çocuk hakkında detaylı bilgiler edinildikten sonra terapi seanslarının hedefi belirlenir oyun terapisi birçok konuda etkili olduğu bilinen bir uygulamadır.

Oyun Terapisi Hangi Problemlerde Etkilidir?

Uyku sorunları, tırnak yeme vb. davranışsal sorunlar, yeme reddi gibi beslenme problemleri, sosyal beceri eksikliği, tuvalet sorunları (tuvaletini tutma vb.), okulda yaşanan akran zorbalığı gibi problemler.

Oyun Terapisinin Normal Oyundan Farkı Nedir?

  • Çocuğun kurduğu veya zevkle dahil olduğu tüm oyunlar çocuk için güvenli bir alan yaratan, keyifli zaman geçirmeyi sağlayan ayrıca iletişim kurmak için kapı aralayan bir yoldur. Çocuğun doğal uğraşıdır ve çocuklar oyun oynamaktan keyif alırlar. Ancak oyun terapisi uygulamaları ruh sağlığı uzmanları olan psikologlar ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanan bir terapi yöntemidir bu uygulamalarda çocuğun tercih ettiği her oyuncağın sembolik bir anlamı vardır. Çocuğun hareketleri, oyuncaklarla oynama şekli, iletişim kurma şekli terapist için çok şey ifade etmektedir. Çocuk yaşadığı yoğun duygusal deneyimi oyun yoluyla dışarıya yansıtmaktadır bu süreçte bir ruh sağlığı uzmanın yanında olması sebebiyle çocuğun karşılaşacağı terapötik uygulamalar, çözümlemeler ve iyileştirici tepkiler süreci normal bir oyundan ayıran en temel etkendir.

    Özetle oyun terapisi ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanan, çocuğun yaşadığı çeşitli problemleri oyunun sağladığı güvenli ortamda ele alınmasını sağlayan ve belirlenen psikoterapötik hedeflere ulaşmakta etkili bir psikoloji uygulamasıdır.

alfabeegitimedunyasi logo

Oyun Terapisi Seanslarının Yapısı

Oyun terapisinin farklı psikoloji ekollerine göre birçok farklı uygulaması olabilmektedir. En genel tanımıyla oyun terapisinin yapısı şu şekildedir: Çocuğun oyun yoluyla kuracağı iletişimi desteklemesi açısından farklı kategorilerde ve sembolik anlamlara sahip çeşitli oyuncak gruplarından oluşan bir oyun terapisi odasında uygulanır, seanslar genellikle 45 dakika sürer, ortalama 12-18 seanslık bir süreçten oluşur, aralıklı olarak ebeveynlerle de seanslar yapılır.

Kısaca oyun terapisi ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanan çocuğun yaşadığı bilişsel, duygusal, davranışsal, ilişkisel birçok problemde etkili olan terapötik bir uygulamadır. Eskişehir Erken Müdahale Akademisi Rehabilitasyon Merkezinde uzman psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından çocuk merkezli ve bilişsel davranışçı oyun terapisi uygulamaları ile çocuklara psikolojik destek sağlanmaktadır